Hawaii időjárás – Mikor érdemes utazni?

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

Hawaii a trópusi égövben fekszik, ahol egész évben kellemesen meleg, napsütéses az időjárás. A hagyományos házakban gyakran bejárati ajtó sincsen, a tető pedig legtöbbször szigetelés nélkül ül a házon, hogy járhasson a levegő.

Az egész évben jellemző jó idő miatt nem is nagyon lehet meghatározni egy olyan időszakot, ami a legideálisabb a sziget meglátogatásához. Két dolog határozza meg, hogy mikor érdemes utazni: Az árak és hogy milyen programot tervezünk..

Hőmérséklet, csapadék

A szigetek átlagos hőmérséklete 24-29 Celsius fok között mozog, és az évszakok között sincs sok különbség. Hawaii államnak két fő évszaka van. A száraz évszak a nyár, és májustól októberig tart, míg az októbertől áprilisig húzódó esős évszak a tél.

Télen a hawaii időjárás kicsit kiszámíthatatlanabb, és leginkább a szigetek keleti és északi oldalán válik párásabbá, esősebbé. Összességében elmondható, hogy Hawaiin az idő mindig kellemes, napfényes és alacsony a hőingadozás.

haleiwa hullámai gyönyörű napsütésben oahu szigetén

Haleiwa híres hullámai Oahu szigetén

Zsúfoltság főszezonban és azon kívül

A legzsúfoltabb és legdrágább időszakra december második felében, karácsony és újév környékén, valamint júliusban számíthatunk, ilyenkor látogatja a legtöbb amerikai a szigeteket. Ezek számítanak a hawaii főszezonnak. Aki kedveli a nyüzsgést és szívesen tapasztalná meg a pezsgő ünnepi időszakot trópusi környezetben, az persze nem fog csalódni, de összességében jobban járunk, ha elkerüljük ezt az egy-két hónapot.

A legkevésbé zsúfolt hónapok a február, szeptember és október. Nem csak a repülőjegyek, szállások és az autóbérlés árai kedvezőbbek ilyenkor, de a látnivalók környékén is könnyebben mozgunk majd. Részletes bejegyzéseink hawaii árak és repülőjegyek alakulásáról.

30+ válogatott szállás három kategóriában hawaii szállások oldalunkon.

halepuna waikiki oahu középkategória

Halepuna Waikiki

$$

Oahu, Waikiki

9.0/10

2021-ben Hawaii legjobb hotele. Kiemelkedően jó ár-érték arány és beltér. 1200 értékelés. Waikiki Beach két perc sétára.

Forrás: Booking.com

outrigger reef resort oahu középkategória

Outrigger Reef Waikiki Beach

$$

Oahu, Waikiki

8.4/10

Közvetlenül Waikiki Beach óceánpartján. Kiemelkedően jó személyzet. Párok által 9.4-re értékelve.

Forrás: Booking.com

napili village hotel maui középkategória

Napili Village Hotel

$$

Maui, Napili Beach

8.4/10

Maui egyik legjobb strandjára nyílik. Az egyik legjobb ár az egyébként drága szigeten.

Forrás: Booking.com

hotel neve kategóriája

Marriott Ko Olina Beach Club

$$$

Oahu, Kapolei

8.2/10

Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

Forrás: Booking.com

Hawaii időjárás nagy kérdése: A száraz vagy esős évszakot válasszuk utazásra?

A nyári száraz időszak a szabadtéri sportokat és az aktív pihenést kedvelők számára nyújt ideális körülményeket. Az időjárás ilyenkor melegebb, kevésbé párás, alkalmas úszásra, túrázásra, szörfözésre.

A kulturális eseményeket előnyben részesítőknek valamelyik fesztivál idején érdemes a szigetre látogatniuk. Áprilisban például a Merrie Monarch Fesztiválra látogathatunk el, ami a hawaii zene és tánc ünneplése, Kamehameha király napját pedig júniusban tartják a szigeteket egyesítő király tiszteletére. Részletes bejegyzésünk a témában Hawaii ünnepek és fesztiválok.

hanauma bay strandja pálmafákkal

Hanauma Bay híres strandja Oahu-n

A szigetek természeti szépségeinek megcsodálására az esős évszak lehet nagyszerű választás. Ebben az időben a vízesések erejük teljében vannak. Szebb látványt nyújtanak, az időjárás pedig hűvösebb, kevésbé megterhelő, ami sokak számára kellemesebb élményt nyújthat a száraz évszakkal szemben.

Első hawaii utazásunkra ideális lehet a szeptember-november közötti időszak. Bálnalest december végétől május elejéig, szörfözést kezdőként pedig május és október között tervezzünk.

A száraz évszak

A Hawaii-szigetek nyara, a száraz évszak májustól októberig tart. Az eső mennyisége ebben az időszakban kevesebb, mint az esős évszak idején, és a páratartalom is alacsonyabb.

A szabadtéri, vagy vízi sportok kedvelői számára ez az időszak lehet a legmegfelelőbb a szigetek meglátogatására. A passzátszélnek köszönhetően kiváló lehetőségek kínálkoznak szörfölésre többek között a híres Waikiki Beachen Oahu szigetén, amely lágyabb hullámai miatt ideális terep a kezdő szörfösök számára.

Waikiki Beach hullámaira várva, háttérben a Diamond Head

Waikiki csendélet

A Hanalei-öböl vadabb vizeire már elkél némi tapasztalat, az igazán profik pedig a Maui szigetén található Hookipa Beach tajtékjain próbálhatják ki tudásukat, ahol rendszeresen rendeznek versenyeket is, az ideális körülmények miatt.

A száraz évszakban felkereshetünk számos természeti nevezetességet is. A Nagy Szigeten lévő Hawaii Vulkánok Nemzeti Park, a mai napig aktív Kilauea vulkán otthona, vagy a Waimea-kanyon Kauai-n elképesztő kilátással és lenyűgöző túrázási lehetőségekkel kecsegtet.

A Maui szigetén lévő Haleakala Nemzeti Park és a Haleakala vulkán csúcsa pedig a legjobb helyszín egy örök emléket jelentő hawaii napfelkelte megcsodálására. Részletes leírásunk Hawaii látnivalóiról.

Ez az időszak jellemzően kevésbé zsúfolt, így lehetőségünk van jobb áron repülőjegyet és szállást találni. Aki nyugodtabb, csendesebb közegben szeretné megtapasztalni a szigetek természetes szépséget, annak a száraz évszak lehet megfelelő időszak.

Az esős évszak

Az esős évszak októbertől áprilisig tart Hawaiin. A szigetek időjárása annak ellenére, hogy két évszakot különböztetünk meg, kiegyensúlyozottnak mondható. Az esős évszak nem jelent nagy változást a száraz évszakhoz képest, a hőmérséklet is csak átlagosan néhány fokkal alacsonyabb.

Ami érzékelhető, az a csapadék megnövekedett mennyisége, valamint a páratartalom emelkedése. A szigetek keleti oldala (windward) kap több csapadékot az óceán felől érkező légtömegeknek köszönhetően. A sokszor kiszámíthatatlan időjárás és az esetleges viharok miatt ebben az időszakban a szabadtéri tevékenységek mellé az alternatíváikat is érdemes előre megtervezni.

rizsföldek kauai szigetén felhők és hegyek előtt

Kauai táj rizsföldekkel

Ez az időszak remek alkalom, hogy felkeressük a szigetek számos lenyűgöző vízeséseinek egyikét, hiszen a nagyobb vízhozam miatt ilyenkor sokkal erősebbek és élettelibbek a zuhatagok. Hawaiin számos különböző típusú vízesés található, legyen szó nagy esésű, robajló vízoszlopról, vagy csendesen csordogáló, lépcsősen aláhulló vízfolyamról.

Az Ohaun található Waimea-vízesés, a Mauit díszítő Makahiku, vagy a Nagy Szigeten fellelhető Akaka-vízesés csak néhány a természeti csodák közül, melyeket érdemes az esős évszakban felkeresni.

Koncentrált természeti szépségekért érdemes megfontolni a Hana Highway végigautózását.