Hawaii kultúra – Minden ami gasztronómia, tánc és fesztivál

Utoljára frissült:

Szerző:

Flóra

Aloha! A cikkben bevezetünk a hawaii kultúra bugyraiba, és megmutatjuk, hogyan tudod autentikus élményekkel feldobni a hawaii nyaralást.

Az ember szeret utánanézni a helyi sajátosságoknak, áraknak, látnivalóknak és programoknak mielőtt új országba utazik.

Hawaii az a hely, ahol a kedvesség nagyon mélyen gyökeredzik az itt élő emberek szívében, mely a mindennapos szokásaikban, viselkedésükben is tetten érhető. Nézzük a hawaii kultúra átélhető és megkóstolható vívmányait!

Hawaii kultúra gyorstalpaló

hawaii gasztronómia poke bowl

Kulturális sokszínűség: A Hawaii-szigeteken élő őslakosok eredetileg a polinézek népek közül valók, de a történelem során a paradicsomi környezetet az ázsiai népek (filippínók, kínaiak és japánok), majd a nyugati ember is felfedezték maguknak. Részletes bejegyzésünk: Hawaii történelme - Lenyűgöző történetek felfedezésről, hódításról és politikáról

Say „Aloha!”: A csendes-óceáni szigetcsoport hivatalos nyelve a hawaii, vagyis a ʻŌlelo Hawaiʻi. A polinéz nyelvekhez tartozik, közeli nyelvrokonságban áll a maori és a samoai nyelvekkel. Az amerikai hatalomátvétel következtében aztán az angol vált dominánssá, ami a bel-és külföldi turisták számára nagyban megkönnyíti az utazást.

Családias, baráti hangulat: A hawaiiak számára a család és az emberi kapcsolatok nagy értéket képviselnek. Közvetlenül, barátsággal és nyitottsággal fordulnak egymás és a szigetekre látogatók felé is, így jó esélyünk van arra, hogy igazán megismerjük a hawaii életérzést. Nem véletlen az sem, hogy az „Aloha” szóval köszöntik egymást, aminek jelentése szeretet, kedvesség, együttérzés.

Luau, a hawaii ünnepi lakoma: A hagyományosan fontos események megünneplésére szervezett családi, baráti összejövetel mára nem csak a helyiek életében tölt be meghatározó szerepet, de a turisták utazási élményeit is gazdagítják. Mit jelent ez pontosan? Lakomával egybekötött zenés, táncos mulatságot. Az hawaii árakat részletesen taglaló bejegyzésünkben a luaukra is kitérünk.

Hula, a hawaii tánc: Ugye mindenkinek megvannak a fűszoknyában tekergő nők és férfiak, ahogy a zene ritmusára a tábortűz körül mozognak? Ez a hula tánc, amelynek segítségével a helyiek kifejezik spiritualitásukat és tisztelegnek az istenek előtt.

Volt szó lakomázásról és táncról, melyek előkelő helyen szerepelnek hawaii lenyűgöző látnivalói között. Nézzük, hogy a hawaii utazás alatt milyen ételeket érdemes megkóstolni és milyen kulturális fesztiválokon, programokon tudunk részt venni!

hawaii gasztronómia poke bowl

 A népszerű poke bowl

Gasztronómia – Izgalmas ízkavalkád

A hawaii kultúra szerves részét képezi a gasztronómia is, amely ízvilágában és alapanyag felhasználásában szintén tetten érhető a szigeteken fellelhető kulturális sokszínűség.

A tradicionális ételek ízvilága ugyanis az amerikai, a kínai, a japán és a fülöp-szigeteki gasztronómiából merít, amit remekül ötvöz a szigeteken használt alapanyagokkal, úgy mint a különböző tengeri halak és herkentyűk, és a friss egzotikus gyümölcsök.

Íme 5 népszerű étel Hawaiiról

  • Poke vagy poke bowl: A Magyarországon is egyre több helyen megkóstolható ételt a legtöbbször nyers tonhallal vagy lazaccal szervírozzák, amely mellé friss zöldségek – olykor gyümölcsök – és egy tál rizs jár.
  • Saimin: Ez a leves alapú egytálétel nagyon hasonlít a japán ramen levesre: tésztát, halból készült alaplevet (dashi), húst és zöldségeket tartalmaz.
  • Plate lunch: A helyiek körében nagyon népszerű étel általában két gombóc rizst, ún. makaróni salátát (makaróni tészta majonézzel és fűszerekkel) és valamilyen húsfélét jelent (ez lehet csirke, sertés vagy hal). Szinte minden helyi étteremben, büfében fellelhető.
  • Huli Huli Chicken: A Huli Huli csirke egy jellegzetes ízű barbecue fogás. A neve magyarul "fordít fordít", mely a gyakori, nyárson forgatásra utal. A pácba szójaszósz, barna cukor, gyömbér, fokhagyma és ananászlé kerül, ami édes-savanyú és kissé csípős ízt ad az ételnek. A grillezés során a pác karamellizálódik, így a csirke ropogós, aranybarna kérget kap.
  • Spam musubi: A sushihoz hasonló kis falatkák rizzsel, grillezett hússal áttekerve szárított algalappal. Piacokon és szupermarketekben kapható.
  • Shave ice: Népszerű hawaii édesség, tökéletes hűsítő a forró napokon. Az apróra darált jéghalom tetejére édes szirupot és/vagy sűrített tejet öntenek – ki hogy kéri.
  • Malasadas: A „malasada” egy töltött verzióban is kapható portugál eredetű édesség, hasonló a mi fánkunkhoz, de a használt fűszerek, több tojás és a töltött verziók izgalmas krémei (kókuszpuding, guava, ananász, csoki, vanília) miatt kötelező megkóstolni. Csak aztán sikerüljön leállni vele…
hawaii gasztronómia malasada töltött fánk

 Fánkok mindenki nagy örömére

Fesztiválok és programok

A fesztiválok, a tánc, a zene és a művészetek központi szerepet töltenek be a hawaii kultúrában, mindennapokban. Bármikor is érkezzünk a szigetre, szinte biztos, hogy egy hatalmas fesztivál kellős közepébe csöppenünk.

Mi most a négy legnépszerűbbet gyűjtöttük össze, amelyek egyebek mellett az utazás tervezésében is segítséget nyújtanak.

Merrie Monarch Fesztivál

A Merrie Monarch Fesztivált minden év áprilisában rendezik meg a Big Island legnagyobb városában, Hiloban. Névadója David Kalakaua király, becenevén „Merrie Monarch”, aki célul tűzte ki a hula tánc és a hawaii kultúra megőrzését. A fesztivál az egykori király szándékait igyekszik megvalósítani modern köntösbe bújtatva.

Az egy hétig tartó rendezvénysorozat legfőbb programpontja a hula nemzetközi táncverseny, ahol a legjobb táncosok mérik össze tudásokat és nem mellesleg mutatják be a hawaii kultúra legjavát. Hilo városát ilyenkor elözönlik a hawaii művészek is, alkotásaikat a vásáron lehet megnézni és megvásárolni.

Részlet a 2019-es versenyből

Az ünnepség 2023-ban ünnepli 60. évfordulóját. Az aktuális év programjairól ezen az oldalon tájékozódhatunk.

Aloha Fesztivál

A Hawaii-szigetek legnagyobb szabású és legtovább tartó fesztiválját – amihez ráadásul a Virágfesztivál is társul – minden év szeptemberében tartják négy szigeten: Oahu, Maui, Kauai, és a Big Island vagyis Hawaii szigetén.

A fesztivál ideje alatt a szigetlakók és az idelátogatók apraja-nagyja a városok utcáin nyüzsög. Az „Aloha Week” alatt főszerepben a hawaii kultúra, a tánc és a zene ünneplése áll. 1946-ban rendezték meg először, azóta népszerűsége töretlen.

Honolulu Fesztivál

Aki Hawaii fővárosába érkezik márciusban, azonnal magába szívhat egy szeletet az ázsiai, a polinéz és a hawaii kultúrából. Honoluluban ekkor tartják ugyanis a 3 napos Honolulu Festivalt.

A péntektől-vasárnapig tartó parádé a Hawaiin és a csendes-óceáni szigeteken élő különböző etnikumú népek sokszínűségét mutatja be táncos és zenés programok keretében. A belépés mindenki számára ingyenes.

Lei Ünnepség

Május elseje nem csak hazánkban ünnepnap, de Hawaii államban is. Igaz, ők nem a Munka ünnepének, hanem az alohának, a szigetlakók szellemiségét átjáró kedvességnek szentelik a napot. Jelképe a nyakba akasztott színes virágfüzér, ami kifejezi a mindennapi hawaii életben megjelenő harmóniát is.

Részletes információkat olvashatsz a hawaii hitvilágról Hawaii történelme bejegyzésünkben.