Hawaii és Pearl Harbor szerepe az amerikai történelemben és kultúrában

Utoljára frissült:

Szerző:

Bogdán

A szigeteket először polinéz telepesek fedezték fel ezer évvel ezelőtt, akik virágzó és egzotikus kultúrát alakítottak ki a területen. Több korábbi próbálkozás után az 1700-as évek vége felé európai felfedezők már hosszú távra érkeztek a szigetre, végül 1898-ban egy több évtizedes folyamat eredményeként az Egyesült Államok annektálta az országot. Hawaii változatos és nem éppen békés történelméről és az amerikai hatalomátvételről részletes bejegyzést is írtunk.

Az államokhoz való csatlakozást követő évtizedekben a szigetország gyors gazdasági és szociális fejlődésen ment keresztül, amiknek következtében 1959-ben az USA 50. államaként csatlakozott az unióhoz. Manapság Hawaii az amerikai gazdaság és kultúra teljes értékű része és különösen ismert csodás tengerpartjairól, változatos élővilágáról és gazdag kulturális örökségéről.

A híres Waikiki Beach

Az amerikai, majd főleg az ázsiai telepesek és a hawaii bennszülöttek viszonya nem volt mindig felhőtlen. Az Államok befolyása, ami a Hawaii Királyság megdöntésében, a köztársaság kikiáltásában, majd az ország 1898-as bekebelezésében teljesedett ki, a mai napig érzékelteti hatását az államban.

Pearl Harbor és az amerikai történelem

Oahu szigetén található a magyarul Gyöngy-öbölként fordítható Pearl Harbor, az USA egyik legfontosabb haditengerészeti bázisa. Nevét a gyöngykagylókról kapta, ami egykor nagy mennyiségben volt megtalálható a területen. Az öböl kiemelkedően fontos szerepet játszott az amerikai történelemben. Az események láncolata a legtöbb nyugati ember számára ismerős lehet az eseményeket feldolgozó nagy sikerű hollywoodi filmnek köszönhetően.

A japánok 1941. december 7-én meglepetésszerű támadást intéztek a bázis ellen, amely nagyon komoly veszteségeket okozott az amerikai csendes-óceáni flottának. A támadásnak döntő szerepe volt abban, hogy az USA belépett a háborúba. A japán légierő támadása következtében számos amerikai hadihajó megsemmisült és több mint 2.400 amerikai katona életét vesztette.

A látogatóközpont napjainkban

A támadást követő napon az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak és belépett a II. Világháborúba. Pearl Harbor hatására az USA nagymértékben változtatott külpolitikáján és katonai stratégiáján, amelyek befolyásolták a világháború alakulását.

Ma Pearl Harbor egy történelmi emlékhely és a szigetek legnépszerűbb látnivalója, ahol múzeumok és emlékművek mesélnek az 1941-ben történt eseményekről. Részletes írásaink látnivalókról és Pearl Harbor látogatásáról.

A haditengerészeti bázis ellen elkövetett támadás fontos része az amerikai történelemnek, és a mai napig meghatározó, fájó emlék az ország múltjában annak ellenére, hogy hozzájárult a későbbi globális amerikai hegemónia megalapozásához.

Hawaii szerepe az amerikai mindennapokban

Jelenleg az államot a szövetségi kormány, az állami vezetés és a megyék vezetői testülete irányítják, nincsenek helyi önkormányzatok. Területe négy megyére oszlik, mindegyik saját helyi kormányzati szervvel ellátva, a Kongresszusba pedig két szenátort és két képviselőt delegál. Hawaiinak van kormányzója is, akit a lakosok választanak.

Hawaii gazdasága

Folyamatban

Hawaii idegenforgalma

Folyamatban

Amerikában legtöbben a csodás szigeteiről és természeti látványosságairól ismert üdülőparadicsomként tekintenek az államra, amely az USA egyetlen kizárólag szigetekből álló tagja.

Emellett Hawaii fontos stratégiai és katonai funkciókat is betölt az Egyesült Államok hadviselésében. Összességében az állam egy változatos élővilággal és kultúrával rendelkező szigetcsoport, amely az ázsiai, amerikai és a őslakos hawaii hatások színes kavalkádjával izgalmas úti cél minden utazó számára.