Tűzvész Maui szigetén - Biztonságos a hawaii utazás?

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

A 2023. augusztus 8-án Maui szigetén fellobbant erdőtüzek, a hurrikán erejű szél és a nagy szárazság miatt, három gócpontból indulva óriási pusztítást végeztek.

Néhány óra leforgása alatt teljes egészében elpusztult az idegenforgalmi és kulturális központ Lahania városkája. Az égő vidék és települések egy részét még 4 nappal később sem sikerült egészen kontroll alá vonni

A maui tűzvész a Hawaii-szigetek történetének legsúlyosabb természeti csapása, ami sajnos nagy szó a természet erejét mind hiedelmeik, mind a máig aktív vulkánjaik miatt első kézből ismerő, és az annak járó tiszteletet maximálisan megadó közösségben.

Biztonságos-e és érdemes-e még Mauira utazni?

A Maui tűzvész pusztításának kiterjedése

Maui tüzek térkép elhelyezkedés és kiterjedés 2023 augusztus

Maui tüzek elhelyezkedése és kiterjedése 2023 augusztusában. Forrás BBC

Az hurrikán erejű szél miatt az egyébként is szokatlanul száraz tájon óriási sebességgel rohant végig a tűz, a helyiek és vendégeik semmilyen értesítést vagy figyelmeztetést nem kaptak a veszélyről.

A híres Lahaina megsemmisült

Lahaina egykor 12000 lakosú városának nagy része néhány óra alatt megsemmisült, a historikus részek döntő többsége, köztük Hawaii legrégebbi hotelje, a csodás oszlopos fa épületek és a bíróság (The Old Courthouse), földig égett.

maui lahaina bálnales hawaii tűz

Ez volt Maui egyik fő látványossága, túraútvonalak és bálnalesek kiindulópontja, lüktető művészeti és kulturális központ kiemelkedő közösségi élettel.

Biztonságos Mauira utazni?

Igen, biztonságos utazni. A térképen is látszik, hogy a sziget csak kis részén, a lakott részek töredékén pusztított a tűz, Lahainán kívül más településen nem. Ahogy a világon mindenhol, úgy Mauin is felkelt a Nap a tűzvész után, az élet zajlik, elkezdődött a romok eltakarítása és a túlélők életének újjáépítése.

Amit viszont nem javaslunk, az a tűz által sújtott terület meglátogatása. A hosszan tartó gyász, sok évszázados múltjuk és emlékeik siratása, majd az újjáépítés a helyiek feladata. Ez nem egy látványosság, amit látni kell.

Nem tudjuk, hogy meddig számít a helyiekkel szemben tiszteletlen és izléstelen viselkedésnek például Lahaina környékén fürdőzni, pihenni, szórakozni és fotózni, de akár évekbe is telhet.

maui utazás nyaralás látnivalók

Maui szigetén számos különleges és lélegzetelállító hely várja a pihenni és felfedezni vágyókat, ezért továbbra is egyértelműen érdemes ide utazni. Részletes Maui Útmutató szállásokkal, árakkal, látnivalókkal és programokkal itt.

A többi sziget - Oahu, Big Island

A fenti térképen látható, hogy mind Oahu, mind a Big Island területén voltak tüzek, de kiterjedésüket és intenzitásukat tekintve szerencsére közelébe sem értek a maui katasztrófának.

big island mauna loa vulkán 2022 kitörés

Mind Maui, mind a Nagy Sziget aktív vulkánok otthona, ezért az esővel és széllel kapcsolatos veszélyek mellett - annak ellenére, hogy a világ legjobban figyelt vulkánjai közé tartoznak - lehetséges vulkánkitörés, hamuszórás, piroklaszt ár.

Ezekkel tisztában kell lennünk, és rá kell szánni az időt a tájokozódásra a megfelelő felületeken, pl az USGS oldalán.

Tiszteletet a természetnek!

haleiwa hullámai az óceánparton sétáló nők mögött oahu szigetén

Hawaiin tehát még mindig a természet az úr. Teljes biztonságunk és a nyaralásunk sikere érdekében érdemes a kihelyezett táblákat és a hatóságok figyelmeztetéseit nagyon komolyan venni.

Egy nagyobb hullámból, hevesebb esőzésből vagy épp viharos szélből is lehet probléma, főleg a helyi viszonyokban járatlan távolról érkezett utazók számára.

Részletes útmutatónk a témában: Hawaii időjárása - Mikor érdemes utazni?