A hawaii nyelv alapjai - Aloha ʻōlelo Hawaiʻi!

Utoljára frissült:

Szerző:

Tomi

Hawaii utazás tervezése során hasznos és érdekes megismerkedni az úti célunk nyelvével. A hawaii nyelv az angol mellett az állam hivatalos nyelve, és becslések szerint körülbelül kétezren beszélik anyanyelvükként, és további legalább 25 ezren második nyelvként. Eredetét tekintve polinéz nyelv, közeli rokonságban áll a csendes-óceáni szigetvilág más nyelveivel, például a maorival, a szamoával és a tahitivel. 

Az oldalon részletes bejegyzéseket találsz többek között Hawaii történelméről, látnivalóiról és a hawaii árakról.

A hawaii nyelv beszélői

Bár első nyelvként csak a Kauai szigetétől nem messze fekvő, elszigetelt Nihau szigetén használják, különböző hawaii nyelvű kifejezések szerves részét képezik a helyiek angol nyelvhasználatának is. A Nihaun és a többi szigeten beszélt hawaii nyelv egyre fokozódó különbségei is problémát jelentenek, hiszen több helyütt iskolai oktatás keretében is tanulják a nyelvet, amelybe muszáj a modern kifejezéseket "hawaiitva" beilleszteni. Nihaun ugyanerre csak organikusan kerül sor, az adott dologra vonatkozó két kifejezés pedig nyilván el fog térni egymástól.

Valójában sokaknak, körülbelül hatszázezer embernek anyanyelve és további körülbelül négyszázezer ember beszéli az angol és a hawaii nyelvek kombinációjaként kialakult hawaii kreol nyelvet, melyet az évszázadok során a szigetek ültetvényeire érkező munkások használtak egymás között.

A helyiekkel való közelebbi megismerkedésben segít az utazás előtt átvenni néhány fontos kifejezést, habár Hawaii lakosságának szinte teljes egésze beszél angolul.

hawaii nyelv ilyen egy hawaii bankjegy 1839-ből

Hawaii bankjegy 1839-ből

A hawaii ábécé

A hawaii ábécét amerikai protestáns misszionáriusok fejlesztették ki 1820 és 1826 között a latin ábécé alapján. Korábban a hawaiiak sziklarajzokon kívül nem rendelkeztek saját írásos jelrendszerrel. A hawaii ábécé a világ nyelvei közötti legrövidebb, csupán öt magánhangzó: a, e, i, o, u és ezek hosszú verziói; valamint nyolc mássalhangzó: h, k, l, m, n, p és a zárhang ‘okina (‘) alkotja.

Minden szó magánhangzóra végződik és két mássalhangzó sosem áll egymás mellett. Az egymás mellett álló magánhangzók általában kettőshangzók, azaz a magyar autó kifejezéshez hasonlóan együtt ejtendők.

Számok egytől tízig

1 - 'Ekahi, akahi

2 - 'Elua 

3 - 'Ekolu

4 - 'Ehā

5 - 'elima, 'alima 

6 - 'eono 

7 - 'ehiku 

8 - 'ewalu, 'awalu

9 - 'eiwa, iwa, 'aiwa 

10 - 'umi

Hasznos hawaii nyelvű kifejezések

Ezeket a mindennapokban használt angolba illesztve használják. A köszönés mindig Aloha, valami megköszönése pedig Mahalo formájában történik.

Aloha - szeretet, kedvesség, együttérzés és egymás köszöntésének legalapvetőbb kifejezése. Köszönéskor és elköszönéskor is használható Mahalo - köszönöm  Lei - az érkezéskor és búcsúzáskor a vendégek nyakába akasztott virágfüzér neve  Ōlelo Hawaiʻi - a hawaii nyelv  E komo mai - üdvözlet, gyere be  Hookipana - Üdvözöljük! Aloha ‘oe - Nagyon szívesen  Lā maikaʻi iā ʻoe - Legyen szép napod ! E ʻoluʻolu - kérem  Hele mea ʻoe - Jó utat! I leʻaleʻa kāu - Érezd jól magad ! Niu - kókusz  Kalo - taró  - cukor  Kope - kávé  Hale kūʻai kope - kávézó Pia - sör  Kapu - belépni tilos  Aloha au iā Hawaiʻi - szeretem Hawaiit