Hawaii autóbérlés – Ezekre figyelj, árak, kategória, biztosítás

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

Hawaii szigetein az autóbérlés az egyetlen igazán kényelmes módja annak, hogy felfedezni induljunk. Annyi csodálatos stranddal, látványos úttal és túraútvonallal találkozhatunk, hogy hosszabb tartózkodás esetén nem érdemes kihagyni az autóbérlést.

A bejegyzésben áttekintjük a hawaii autóbérlés folyamatát, a legjobb ajánlatok keresésének tippjeit és egyéb fontos tudnivalókat. Szó lesz az állam autóvezetéssel, parkolással és tankolással kapcsolatos szabályairól, hogy ne érjenek meglepetések miközben a világ egyik legjobb helyén krúzoltok.

Apropó legjobb helyek: Az oldal alján mutatunk egy csokrot a legnépszerűbb hawaii autós (és motors) road trip helyszínekből!

Árak és a hawaii autóbérlés folyamata

Egy napra már 40$ alatt elérhetők kétszemélyes kisautók, melyek tökéletesen megfelelnek a hegyi utakon és rejtett öblök felé történő autózásra. A felső határ a csillagos ég, terepjárók, kisbuszok, kabriók és egyéb luxus kategóriájú autók is fellelhetők a választékban, és mivel nagy a verseny a bérlőkért, meglepően tűrhető áron érhetők el.

Készüljünk fel rá lelkiekben, hogy kizárólag automata váltós autók érhetők el a kínálatban. Aggodalomra semmi ok, rövid időn belül természetes lesz, és már itthon is inkább ilyet használnánk majd.

A Jeep népszerű bérautó, de nincs szükség terepjáróra a szigetek útjaihoz

A bérléshez hitelkártyára vagy betéti kártyára van szükség. Akár egészen magas letét (deposit) is kellhet, ezt a járműkategória mellett a bérbeadótól függ, más szolgáltató más összeget kérhet átmeneti letétbe. Valószínűleg hitelkártya (credit card) nélkül is tudtok bérelni, de ebben az esetben drágább lehet a biztosítás, és nagyobb lehet a deposit.

A betéti kártyás (tehát hagyományos VISA vagy MasterCard bankkártya) foglaláshoz kérhetik a visszaútra szóló repülőjegy bemutatását, és meg kell adnunk a nemzetközi utaláshoz szükséges bankszámlaszámunkat országkóddal együtt (IBAN). Ezeket készítsük elő, mert komoly tortúrától kímélhetjük meg így magunkat és az ügyintézőnket.

A bérlési folyamatot egyszerűbb itthonról, kb. egy hónappal indulás előtt intézni vagy intéztetni, a kategória és a bérléshez tartozó biztosítás kiválasztásával együtt, mert így elkerülhető a helyszínen ránk tukmált plusz szolgáltatás, amelyekre nem lesz szükségünk. A depositot néhány héttel a jármű leadása után küldik a számlánkra, és nem is kell azon aggódni, hogy nem kapjuk vissza.

A bérelt autó átvétele

Oahu-n akár a repülőtéren, akár Honolulu központjában is lehetséges. Az alapján érdemes választani, hogy az autós kalandok előtt akarunk-e néhány napot teljes chillben az óceánparton pihenni. Ha igen, úgy fölöslegesen áll az autó a hotel parkolójában.

Bérelt autó leadása

Nem csak a bérlés helyén lehetséges, de általában a repülőtéren zajlik: A „Rental car drop-off” táblákat követve parkolhatjuk le és adhatjuk át az autót. Leadás után pedig irány a terminál a csomagokkal!

A bérléshez szükséges dokumentumok

Hawaii autóbérléshez a sofőrnek legalább 18 évesnek kell lennie, és általában 21 vagy 24 éves korig felárat kell fizetni a fiatal vezető után. Szükség van érvényes jogosítványra amely nem jár le a kölcsönzési idő alatt. Nem gond, hogy nincs amerikai jogosítvány, a nemzetközi jogosítványt vagy a magyar jogosítványt is elfogadják. Legyen nálunk az útlevél (egyébként is), mert le akarják majd másolni.

Carsharing Honolulu környékén

Viszonylag új jelenség a közösségi autózás mely lehetőséget nyújt gyorsabb és egyszerűbb bérlési folyamatra komolyabb összegek lekötése nélkül. Azok számára jelent megoldást, akik a főváros környékén mozognának, de csak néhány órákra, ezért nem éri meg nekik a néhány napos vagy heti bérlés.

Az app neve Hui Car Share, felületén elektromos és hibrid opciók érhetők el 12$ per óra ártól, amely alig drágább, mint a budapesti autómegosztók. Elérhető az alkalmazásboltokból. Nagy előnye, hogy a parkolási költségek megspórolhatók vele.

Vezetés, parkolás, tankolás Hawaii szigetein

Koko Head Crater, Oahu

Érdemes tisztában lenni néhány szabállyal a biztonságos és bírságoktól mentes közlekedés érdekében. Rengeteg egy sávos úttal fogunk találkozni az állam kevésbé frekventált részein. Ha ezeken bámészkodás, kilátópontok keresése miatt lassabban közlekedtek mint a forgalom, jogszabályilag kötelező lehúzódni és elengedni a gyorsabb sofőröket.

A Hawaii-szigeteken nincsen útdíj.

Az USA sok más részéhez hasonlóan piros lámpánál szabad teljes megállás után jobbra kanyarodni, az elsőbbség megadásával, és ha tábla kifejezetten nem tiltja.

Kilenc év alatti gyermeket tilos felügyelet nélkül a járműben hagyni. Tiltó tábla vagy záróvonal hiányában bárhol meg lehet fordulni.

Alkoholfogyasztás tekintetében lazábbak a szabályok, mint itthon: 0,08% véralkoholszint fölött lehet bírságra vagy komolyabb büntetésre számítani. Egy-két sör vagy egy gyengébb koktél belefér.

Parkolás

A parkolás lesz az egész autós körutazás legproblémásabb része. Az USA-ban egyébként is szinte mindenhol fizetős a parkolás, de Hawaii és azon belül Honolulu drágának és zsúfoltnak minősül ebből a szempontból is.

Nagyon érdemes figyelni a parkolást tiltó útburkolati jeleket és táblákat a bírságok és az elszállítás elkerülése érdekében. A parkolás általában utcai mérőknél kártyával vagy készpénzzel történik, a legtöbb helyen meghatározzák a parkolás lehetséges hosszát. A legdrágább helyeken 2$ díjjal lehet kalkulálni óránként.

Bérelt autó éjszakai parkolása

A hotelekben általában fizetős, akár 50-100$ is lehet éjszakánként. Érdemes az utazás tervezésekor erről tájékozódni és a költségeivel kalkulálni.

Elérhetők online eszközök az ingyenes vagy kedvezményes parkolóhelyek megtalálására, ehhez a https://www.spotangels.com/honolulu-parking felületét javasoljuk, a keresőbe a hotel vagy a meglátogatni kívánt látványosság nevét írjuk be, és válogassunk a közeli opciók közül.

Éttermeknél és hoteleknél a „valet parking” opció esetén egy dolgozó parkol be és ki az autóval, ennek költsége van, és borravalót is illik adni segítőnknek. Látnivalóknál, frekventáltabb strandoknál és túraútvonal kezdőpontjánál is fizetős parkolásra lehet számítani.

Tankolás

Az USA többi részéhez hasonlóan Hawaiin is kissé más a tankolás menete, mint nálunk:

  • Behajtás a benzinkút területére, szabad kút keresése
  • A kívánt mennyiség kifizetése előre, bankkártyával
  • Előfordulhat, hogy a magyar kártyát nem fogadja el a terminál, ebben az esetben be kell menni a shopba, és a kártyával vagy készpénzzel a kívánt mennyiséget ki kell fizetni. Biztonsági tartalék dollár mindig legyen nálunk.
  • Fizetés után tankolás a kútnál, majd kihajtás

Egyes helyeken meg kell nyomni egy gombot, vagy a kártyát előre be kell helyezni, mielőtt el tudnánk kezdeni tankolni, de megterhelni csak a folyamat végén fogja.

Az üzemanyagárak a magas szállítási költségek miatt a legdrágábbak között vannak az Államokban, de még így is van különbség kút és kút között. A bejegyzés írásakor 5$ körüli összegbe kerül egy gallon üzemanyag, ez literenként 5*350/3.78 = 463 Ft-ot jelent.

Utak állapota – Van-e szükség SUV-ra?

Nincs. Az utak a vulkánok környezetének és az alacsony forgalmú murvás utak kivételével kifejezetten jók, de még ezeken a helyeken is bőven elég az akár legkisebb kategóriájú bérelhető autó.

A választott autó kategóriáját inkább a résztvevők száma határozza meg. Jelentős fejenkénti költségcsökkenés érhető el, ha 4-5-6 ember utazik egy bérelt autóban.

Persze más a helyezet, ha örömautózást tervezünk: A gömbölyded hegyi kanyarokhoz és az óceánparti pálmafás sikláshoz már kabrió dukál.

Legnépszerűbb autós és motoros road trip útvonalak Hawaii szigetein

Folyamatban